Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος

 
Εκοιμήθη εν Κυρίω ο πολυσέβαστος Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κυρός Χρυσόστομος ο Β'.  (1920 - 2010)

Η εξόδιος αυτού ακολουθία, θα ψαλλεί την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12 το μεσημέρι στην Ι. Μ. Παναχράντου Μεγάρων
.
.
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπός μας κυρός Χρυσόστομος,ο πολυσέβαστος και αγαπητός πνευματικός πατέρας μας, δεν είναι πιά ανάμεσά μας. Εκοιμήθη σήμερα ημέρα Κυριακή τον αιώνιο ύπνο. Είναι μεγάλη η οδύνη όλων ημών που είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να ακούμε συχνά τις πατρικές συμβουλές του. Είναι στιγμές δύσκολες να εκφράσεις με λόγια τον πόνο και το κενό που νιώθεις από μία τόσο σημαντική απώλεια για την Εκκλησία μας. Ας προσευχηθούμε όλοι για την ψυχή του και ας τον τιμήσουμε με την παρουσία μας στο στερνό αντίο, την Τρίτη 12 το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Παναχράντου,στα Μέγαρα. Του το χρωστάμε...

Σύντομο βιογραφικό του θα βρείτε ΕΔΩ

16 σχόλια:

 1. καλό Παράδεισο να έχει...
  και ο διάδοχος του να συμβάλλει στην ενότητα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. o Θεος ας αναπαυσει την ψυχη του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Θεός να τον αναπαύει... Βέβαια μου κάνει εντύπωση που τον έχουν σε φέρετρο, ενώ ξέρω ότι οι παλαιοημαρολογήτες έχουν συνήθεια να θάβουν καθιστούς τους νεκρούς επισκόπους. Μήπως έγινε εξαίρεση στην περίπτωσή του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ἀνάπαυσον, Κύριε, τὴν ψυχὴν τοῦ δούλου Σου. Καὶ ἔτσι ὅπως εἶπε ὁ Misha, διότι καήκαμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ἂς εἶναι ἡ μνήμη του αἰωνία!
  Вечная память !
  -Martin TOC Poland

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπητέ εκκλησιαστικέ,

  Σημαντική απώλεια για την Αγία του Χριστού Εκκλησία, την θριαμβεύουσα αλλά και την στρατευομένη είναι το να χαθεί μία ψυχή και να καταδικαστεί να κολάζεται αιώνια. Μείζωνος σημασίας αυτού, όταν η ψυχή είναι ενός Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου. Είναι ότι χειρότερο για όλους μας, και αυτή είναι η πραγματική και αληθινή απώλεια για την Αγία Εκκλησία για το Έθνος μας για τα πνευματικοπαίδια του.
  Η Εκκλησία του Χριστού νικά, χαίρεται, δοξάζεται και ευφραίνεται όταν οι ψυχές οδηγούνται στον παράδεισο. Αυτή είναι η μεγάλη νίκη, η δόξα και η πεμπτουσία της ζωής μας για τα πνευματικοπαίδια του, για την πατρίδα μας για το Έθνος μας εν τέλει για την Αγία Εκκλησία, και για ολόκληρο τον κόσμο μας.

  Ας βλέπουμε τα γεγονότα και ας τα σχολιάζουμε από την αληθινή πνευματική υπόσταση, γιατι το blog αναφέρεται σε εκκλησιαστικά πατερικά θέματα και όχι από την κοσμική υπόσταση.

  Ο Θεός να τον αναπαύσει και να τον κατατάξει με τους Αγίους μας.

  Μαρίνος
  Ριτσούδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συμφωνούμε αγαπητέ!
  άλλα κατά το ανθρώπινον θρηνούμε και λογίζουμε ως απώλεια την φυσική "εν σώματι" απουσία του!

  Ας πρεσβεύει υπέρ ημών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Kαλό παράδεισο να έχει και ο διάδοχός του να είναι το ίδιο σεμνός και ταπεινός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Απάντηση στον(-ην) αδελφό(-ή) Ανώνυμο της 20 Σεπτεμβρίου 2010 10:17 μ.μ. :
  Από μία εν Χριστώ αδελφή που παρεβρέθη στην εξόδιο ακολουθία έμαθα ότι το είχε ζητήσει ο ίδιος ο Μακαριώτατος, ο οποίος σημειωτέον είχε πει στις μοναχές να μην κάνουν πολλές ετοιμασίες για την πανήγυρη (των Γενεθλίων της Θεοτόκου) ,διότι δε θα ήταν μαζί τους.

  Αιωνία του η μνήμη ,ας έχουμε την ευχή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΙΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΜΑΝΑΣΤΗΡΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ Κ ΣΥΝΕΠΕΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ . ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΜΟΥ ΤΩΝ ΓΟΧ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΜΨΙΑ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δέν θα ξεχάσω ποτέ όταν μικρό παιδί στη Θεσσαλονίκη,στους Τρείς Ιεράρχες,μιλούσε με τόση ηρεμία,αγάπη και αφοσίωση στον καθένα ξεχωριστά, τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους.Πάντα είχε μια καλή συμβουλή για τη ζωή του καθενός.
  Και το κήρυγμά του πάντα φλογερό και με βαθιά πίστη!
  Κι εγώ με τη σειρά μου δεν μπορώ να μην κλάψω για τον καλό ποιμένα που είχα στην παιδική και νεανική μου ζωή!
  Ο θεός ας τον αναπαύσει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μετά την κοίμηση του σεβαστού Αρχιεπισκόπου ευχής έργον θα είναι να τον διαδεχθή πρόσωπο τουλάχιστον εξίσου ενδιαφερόμενο για την καλή μαρτυρία της Ορθοδοξίας και το οποίο μεταξύ άλλων να προωθήση και την προσπάθεια για ένωση όλων των ακολουθούντων το Πάτριο Εορτολόγιο με ένα σοβαρό και υπεύθυνο Διάλογο Αληθείας εν αγάπη. Ερχονται δύσκολες ημέρες και απαιτείται ενότης, βεβαίως πάντοτε εν τη Αληθεία, γιατι ο κόσμος του πατρίου υποφέρει από τα πολλά και αδικαιολόγητα εν πολλοίς σχίσματα. Καλή φώτιση στούς εναπομείναντας και τον διάδοχό του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αγαπητέ ανώνυμε του σχολίου 24/9 4:55,

  Θλίβομαι ειλικρινά και λυπάμαι βαθύτατα, διότι ένα τόσο εύστοχο και σημαντικό σχόλιο αναρτάται στην ιστοσελίδα με την υπογραφή «ανώνυμος».

  Αγαπητέ μου ο τρόπος της έκφρασης και η σκέψη σου, σε προδίδει ως πιστό άνθρωπο των γραμμάτων με πλήρη γνώση και συνείδηση.

  Είμαστε Χριστιανοί κατά Χάρη Χριστού και έχουμε πρόσωπο και όνομα και θα πρέπει τουλάχιστον να ομολογούμε επώνυμα δημόσια την σκέψη μας.

  Εάν δεν τολμούμε σήμερα εμείς οι Χριστιανοί να ξεπεράσουμε αυτήν την αδυναμία μας, και να σχολιάσουμε επώνυμα τα τρέχοντα θέματα της Αγίας Εκκλησίας μας, τότε τι να περιμένουμε από τους άλλους, και πως αύριο θα αντιμετωπίσουμε τα περισσότερα δεινά και τις αβάσταχτες προκλήσεις της αποστασίας?

  Είναι προφανές ότι καμιά προσπάθεια παρέμβασης στα του οίκου μας, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή μας. Και η βάση της ουσιαστικής συμμετοχής μας είναι τουλάχιστον η επώνυμη συμμετοχή.

  Αγαπητοί μου ανώνυμοι, θα πρέπει να αναλάβουμε από τώρα ευθύνες και πρωτοβουλίες, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Αγία Εκκλησία και την Πατρίδα μας. Η παρέμβαση για την ενότητα της Αγίας Εκκλησίας μας του Πατρίου εορτολογίου είναι παρέμβαση για την ενότητα του Έθνους μας. Γράφουμε ιστορία και θα κριθούμε από τον Θεό και από τις επόμενες γενεές.

  Έχουμε αποδείξει ότι ο Έλληνας και Χριστιανός είναι ανυπότακτος στα καλούπια και τις παγίδες που πάνε να του επιβάλουν τα σκοτεινα κέντρα αποφάσεων. Φέρουμε στις πλάτες μας λαμπρή ιστορία Ελληνικού Εθνους και Ορθοδοξίας που υποτάξανε τον θαυμασμό όλων των ξένων μεγάλων ηγετών και δυνάμεων. Ας συνεχίσουμε με τη χάρη του Θεού, αυτήν την λαμπρή παράδοση των Ηρώων Εθνομαρτύρων και Αγίων Μαρτύρων μας.

  Με αγάπη για την Αγία Εκκλησία μας και για το Έθνος μας.

  Μαρίνος Ριτσούδης marrinos@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ , ΑΝ ΕΧΕΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ,ΙΕΡΩΣΥΝΗ ,ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΥΝΑΤΟΝ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΕΙΣ ΜΙΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΕΙΣ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΕΙΣ ΑΥΤΟ . ΠΟΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΗ ΚΑΙ ΖΩΝ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ! Η ΤΟΥ ΝΕΟΥ? Ή ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ? ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ , ΚΑΘΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΑ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ.

   Είναι αυτονόητο ότι οι αληθινά αποτειχισμένοι απο την παναίρεση του Οικουμενισμού είναι ενωμένοι με την αληθινή πίστη στην Μία Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία εφόσον δεν δημιουργούν νέες Συνόδους και ανύπαρκτες νέες Εκκλησίες με παράνομες χειροτονίες αλλά επιθυμούν την "αποκατάσταση της Ορθοδοξίας" από μια Οικουμενική Σύνοδο.

   Διαγραφή
 15. Αφού όπως ορθά διαπιστώνεις η Εκκλησία του Χριστού είναι ΜΙΑ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ, η γνώμη μας είναι να ερευνήσεις και να ζητήσεις τον Θείον φωτισμόν και ενίσχυσιν για να αντιληφθείς πού σώζεται η εν Ελλάδι όντως Εκκλησία του Χριστού και ποιοί την εκπροσωπούν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή