Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Το έπος του 1940

.
Στις 6 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 οι σειρήνες της αντιαεροπορικής άμυνας ξύπνησαν την Αθήνα, τα ανακοινωθέντα έγραφαν: "Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 5.30 σήμερον τα ημέτερα τμήματα ... Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους", οι εφημερίδες ξεσήκωναν τον κόσμο "Έλληνες εις τα όπλα!" και οι ’Ελληνες εν μέσω ζητοκραυγασμών πανηγύριζαν στους δρόμους. Αυτό ήταν το ιστορικό "ΟΧΙ" που γεμάτη υπερηφάνεια και φιλότιμο φώναξε η μικρή και φτωχή χώρα μας απέναντι στην ισχυρή φασιστική Ιταλία του Μουσσολίνι όταν της ζήτησε να παραδώσει τα ελληνικά εδάφη. Είχε έρθει η ώρα της "Μάχης της Ελλάδας" ...

.
Οι ’Ελληνες πολέμησαν με πενιχρά μέσα απέναντι σε μια πάνοπλη στρατιά. Και την νίκησαν. Διότι πολέμησαν με φρόνημα και λεβεντιά, με ελληνική ψυχή. ’Ολες οι αρετές των Ελλήνων μπήκαν και κέρδισαν εκείνον τον πόλεμο.
.
το εξής δεν θα λέγεται ότι οι ’Ελληνες επολέμησαν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες επολέμησαν σαν ’Ελληνες." έγραψε η εφημερίδα "Manchester Guardian" στις 19 Απριλίου του 1941.
.
Ας γίνουν οι αγώνες όλων όσων θυσιάστηκαν για την Ελλάδα μας πριν 60 χρόνια, το δικό μας παράδειγμα ακαταδούλωτης ελληνικής ψυχής.
.
Ο ''ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ'' αποδίδει ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που τη ζωή τους δεν λογαριάσανε και τη δόξα αγκαλιάσανε την παντοτινή! 

Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1940..


1 σχόλιο:

 1. Είναι συγκινητική η αναφορά του blog ekklisiastikos λογω της ημέρας στους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία της πατρίδας μας. Έτσι καλλιεργείται το πατριωτικό συναίσθημα και παραμένη άσβεστη η μνήμη της αληθινής ιστορίας για εμάς τους Έλληνες.

  Κάθε τι που προάγει το πατριωτικό συναίσθημα θα πρέπει να δημοσιεύεται και να μεταφέρεται με τα υπάρχοντα μέσα επικοινωνίας.

  Είμαστε περήφανοι που αξιωθήκαμε και γεννηθήκαμε σε αυτόν τον τόπο και καλούμαστε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας για να διατηρήσουμε άσβεστη της φλόγα της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας.

  Επί της ευκαιρίας των αγώνων των Ελλήνων λαμβάνω το θάρρος και παραπέμπω τους φίλους αυτού του blog να ενημερωθούν για κάποιους άλλους αγώνες που πληρώσανε με το αίμα τους Έλληνες μαχητές και που διαδραματίστηκαν στην σύγχρονη ιστορία κατά την κρίση της Πατρίδας μας στα Ίμια όπως τα ζήσαμε στην άκρη του δώρατος και της αιχμής εμείς οι νεοέλληνες.

  http://ellinikosanemos.blogspot.com/2008/03/z-1996.html

  Μαρινος Ριτσουδης
  marrinos@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή