Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

β', Η Εγκύκλιος του 1950

.

Η ηνωμένη ιεραρχία τότε της Ι. Συνόδου εξέδωσε την ακόλουθη εγκύκλιο.

.

Αριθμ. Εγκ. 13                                        Εν Αθήναις τη 26/9 Μαΐου 1950

.

Προς τους ευλαβεστάτους Ιερείς της καθ’ υμάς Αγιωτάτης Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. Ελλάδος
.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Χάρις υμίν και Ειρήνη παρά Θεού παρ’ Ημών δ’ ευχή και Ευλογία.
.
Η Ιερά Σύνοδος της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας λαβούσα υπ’ όψιν πληροφορίας καθ’ ας τινές των ευλαβεστάτων Ιερέων ημών αμελούσι την εκπλήρωσιν των καθηκόντων αυτών βάσει των Ιερών Κανόνων και της υφ’ ημών δοθείσης ομολογίας κατά το Σωτήριον έτος 1935, προσαγόμεθα όπως υπομνήσωμεν πάσιν αυτοίς τα ακόλουθα.
.
Κατά το Σωτήριον έτος 1935 εκηρύξαμεν την Εκκλησίαν των Καινοτόμων Νεοημερολογιτών Σχισματικήν˙επαναλαμβάνομεν και αύθις την τοιαύτην διακήρυξιν και κατά συνέπειαν εντελλόμεθα την εφαρμογήν του Α’ Κανόνος του Μεγάλου Βασιλείου δεδομένου ότι τα υπό των Νεοημερολογιτών τελούμενα Μυστήρια, ως σχισματικών όντων τούτων, στερούνται της Αγιαστικής χάριτος.
.
Ωσαύτος ουδένα Νεοημερολογίτην δέον να δέχεσθε εις τους Κόλπους της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας και κατά συνέπειαν να εξυπηρετείτε τούτον, άνευ προηγούμενης ομολογίας δι’ ης να καταδικάζη ούτος την καινοτομίαν των Νεοημρολογιτών και να κηρύσση την Εκκλησίαν τούτων σχισματικήν. Προκειμένου δε περί βαπτισθέντων υπό των καινοτόμων να Μυρώνωνται δια Αγίου Μύρου ορθοδόξου προελεύσεως, το οποίον ευρίσκεται εν αφθονία παρ’ ημίν.
.
Επι ταύτη δε τη ευκαιρία απευθύνομεν προς πάντας τους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ύστατην έκκλησιν καλούντες αυτούς Πατρικώς, όπως προσέλθωσιν εις Ένωσιν μεθ΄ημών, ην επιβάλλει το συμφέρον του Ιερού υπέρ της Πατρώας ευσέβειας ημών αγώνος και αποτελεί τον διακή πόθον πάντων ημών.
.
Προσκαλούντες σε υμάς, αίρωμεν τα εξ υπαιτιότητος ημών δημιουργηθέντα σκάνδαλα και προς τούτο ανακαλούμεν και αποκηρύσσωμεν παν ό,τι από του έτους 1937 έως σήμερον εγράφη και ελέχθη υφ’ ημών, δια κηρυγμάτων, διασαφήσεων, δημοσιευμάτων και εγκυκλίων, απάδον και αντιστρατευόμενον προς τας Αρχάς της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας του Χριστού και του υφ’ημών διεξαγωμένου Ιερού Αγώνος υπέρ της Ορθοδοξίας ούτινος το κήρυγμα περιλαμβάνεται εν τη εκδοθείση εγκυκλίω υπό της Ιεράς Συνόδου κατά το έτος 1935 άνευ ουδεμίας προσθήκης και αφαιρέσεως και αυτόν ακόμη τον επιστημονικόν όρον «Δυνάμει και Ενεργεία».
.
Ταύτα πάντα δηλούμεν δι’ υστάτην φοράν, χάριν των σκανδαλισθέντων Χριστιανών ων επιθυμούμεν την ψυχικήν σωτηρίαν και επ’ ευκαιρία διακηρύσσομεν ότι πάντες ημείς δέον να φυλάσσωμεν την υφ΄ημών δοθείσαν ομολογίαν εν έτει 1935 ακεραίαν μέχρι τέλους της ζωής ημών επικαλούμενοι το έλεος του Θεού πάσαν παρέκκλισιν
.
Στώμεν όθεν καλώς.
Μετ’ ευχών Διαπύρων 
Η Ιερά Σύνοδος
.
Ο Πρόεδρος
+Ο πρώην Φλωρίνης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
.
Τα μέλη 
+Ο Κυκλάδων ΓΕΡΜΑΝΟΣ
+Ο Χριστιανουπόλεως ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
+Ο Διαυλείας ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ
.
.

Η ανωτέρω 13η Εγκύκλιος της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος, ως δημοσιεύθη εις το υπ’ αριθ. 86/12-6-1950 φύλλον της «Φωνής της Ορθοδοξίας», προκάλεσε ποικίλα σχόλια εις τους θεολογικούς κύκλους, κατεθορύβησε τους σχισματικούς, απεκάλυψε τους ψευδο-γνησίους «υπερ-ΓΟΧ» και κατέστη η κρυστάλλινη «εκκλησιολογία» και το Ορθόδοξο Πιστεύω» της αγωνιζομένης Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος την οποία και φυλλάτουμε άχρι σήμερον απαρασάλευτη.
.
.
.

3 σχόλια:

 1. (Προσκαλούντες σε υμάς, αίρωμεν τα εξ υπαιτιότητος ημών δημιουργηθέντα σκάνδαλα και προς τούτο ανακαλούμεν και αποκηρύσσωμεν παν ό,τι από του έτους 1937 έως σήμερον εγράφη και ελέχθη υφ’ ημών, δια κηρυγμάτων, διασαφήσεων, δημοσιευμάτων και εγκυκλίων....

  Ταύτα πάντα δηλούμεν δι’ υστάτην φοράν, χάριν των σκανδαλισθέντων Χριστιανών ων επιθυμούμεν την ψυχικήν σωτηρίαν και επ’ ευκαιρία διακηρύσσομεν ότι πάντες ημείς δέον να φυλάσσωμεν την υφ΄ημών δοθείσαν ομολογίαν εν έτει 1935 ακεραίαν μέχρι τέλους της ζωής ημών επικαλούμενοι το έλεος του Θεού πάσαν παρέκκλισιν)....

  Αυτό κύριοι τό δημοσίευμα δικαιώνει 100% τόν Βρεσθένης Ματθαίο, πού από τό 1937 έκοψε τόν νεοημερολογίτη πρώην Φλωρίνης, καί φυσικά σάς εκθέτει ανεπανόρθωτα ως σύνοδο...
  Ούτε λίγο, ούτε πολύ λέει ότι "εμείς (οι φλωριναίοι) είμασταν λάθος από τό 1937 εως τώρα-1950 καί ο μόνος πού είχε δίκιο ήταν ο Ματθαίος πού έμεινε πιστός στήν εγκύκλιο τού 1935."
  Αυτό είναι τό μόνο αληθινό συμπέρασμα...
  Καί αντί νά επιστρέψετε στήν Αλήθεια, καί νά ομολογίσετε ότι είστε λάθος, διυλίζεται τόν κώνωπα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τουλάχιστον αυτός είχε το σθένος να παραδεχτεί την λαναθασμένη διατύπωση της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ του γνώμης! και το έκανε δημοσίως και επισήμως προς αποκατάστασιν της ενότητος.
  Οπως και να εχει αδελφε, αφού παραδέχτηκες επιτέλους ότι έχουμε κοινή Αποστολική Διαδοχή από τους Ρώσους, βρες ένα μοναστήρι και ένα καλό πνευματικό και προσευχήσου στο κελί σου υπέρ της ενότητος. Εκτός και αν προτιμάς να περιδιαβαίνεις το διαδίκτυο συνεχίζοντας την αναζήτηση για "δικαίωση" του "αγίου πατέρα" και απαιτώντας από τους γνησίους Ορθοδόξους να προσκυνήσουν την "παντούφλα" του αλάθητου πατέρα της Μονής Κερατέας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. πατερ σεραφειμ...ευλογειτε...αν εχετε διαβασει εκκλησιαστικη ιστορια θα θυμαστε φανταζομαι,ποσα και πως,εγιναν σχισματα στην εκκλησια,λογω χειροτονιων κι αλλων θεματων μη απτομενων πιστεως,αλλα προσωπικων λαθων,παθων και χειρισμων.παντα ομως οι αντιμαχομενες ομαδες συνεκλειναν σ'ενα κοινο κειμενο,η ομολογουσαν κοινη πιστη με βαση 2 κειμενα ιδιας ομολογιας.εσεις οι πασης φυσεως ματθαιικοι...δεν αποδεχεστε εγωιστικα την ομολογια του '50.ενω θα επρεπε να χαρειτε και να ενωθειτε με τον αγιο φλωρινης,κρατατε επιλεκτικα διατυπωσεις του κειμενου και με βαση αυτες συνεχιζετε τον κατηφορο.ποια ομολογια μας χωριζει πατερ μου αφου τα του ΄35 επαναλαμβανει το ΄50 ο αγιος αυτος επισκοπος???ποια εκκλησιαστικη θεση στην ιστορια σας δικαιωνει ωστε να συντηρειτε αναιτιο σχισμα???με ποιο δικαιωμα δεν αποδεχεστε τον φλωρινης ως ορθοδοξο επισκοπο εφοσον εκοιμηθη εν τη ορθοδοξω ομολογια του ΄50???μονο ο σατανας χαιρεται μαζι σας που εγκληματισατε εναντι του αγωνος των πατερων μας εν ετει ΄37,'43,΄48,΄71...γιάυτο Ο Κυριος μας σας οικονομησε για δεκαετιες ολοκληρες αλλα τελικως εξαιτιας του φανατισμου σας γινατε εικονομαχοι,υφ'ενος χειροτονημενοι δις,υπο μεσσηνιας γρηγοριου,και απομεινατε με 50 περιπου ιερεις ανα τον κοσμο κι αυτοι χωρισμενοι στα 5....αν τον εργο σας ηταν εν Θεω θα σας σκεπαζε Ο Κυριος,αλλα διαλυθηκατε γιατι υπηρετησατε την μισσαλοδοξια,τον φανατισμο,και τον τομπροτισμο...κραζει ο Γαμαλιηλ πατερ μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή